Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Boli intâlnite frecvent la culturile de capșuni


Planta de căpșuni aparţine familiei Rosaceae. Se înmulţește prin stoloni. Frunzele sunt trifoliate și cresc din rizom. Căpșunii se auto-polinizează. Sistemul radicular la căpșun este adventiv care crește din ţesutul rizomului. Este important ca cea mai mare parte a rizomului să fie în contact cu solul care este umed. În caz contrar rădăcinile cresc la un nivel mai înalt al rizomului și atunci este afectată productivitatea. Rădăcinile primare sunt de asemenea denumite structurale care sunt de obicei în număr de 20-30 pe plantă. Durata vieţii lor este de 1 la 2 ani. Rădăcinile secundare sunt subţiri care se dezvoltă din rădăcinile primari și sunt numite rădăcini hrănitoare sau albe. Ele trăiesc numai câteva zile sau câteva săptămâni. În timp ce rădăcinile primari colectează amidonul produs de plantă, rădăcinile secundare absorb apa și substanţele nutritive din sol.


Principalele boli ale capșunului

Căpșunii pot suferi de mai multe boli. Este important, pentru a evita apariţia bolilor:
- să alegem sortimente rezistente,
- să ne procuram răsadul din surse curate,
- să irigam în mod adecvat,
- să detectam la timp problema ţi cauza,
- și nu în ultimul rând să tratăm cultura pentru a evita extinderea bolii.

Iată câteva dintre cele mai intâlnite boli la culturile de capșuni:

Pătarea frunzei în formă de unghi: Cauzată de bacteria Xanthomonas fragariae. Poate fi o problemă pe timp ploios. Răsadul infectat este prima sursă de infectare. Pe partea de sus a frunzelor între nervuri apar pete de culoare brun roscata, pline cu apă. Din aceste pete iese lichid dens și când se usucă lucesc.
Masuri de prevenire și combatere:
-cultivarea de soiuri și hibrizi rezistenti
-combaterea afidelor și insectelor care duc la raspandirea virusului

Antracnoza: Apar ca leziuni cafenii închise pe petiol si pe stoloni, deformează si îngălbenesc frunzele, rizom rosu cafeniu atunci când este tăiat, putregai pe rădăcina si rizom cu ofilirea plantei. Este cauzat de Colletotrichum acutatum. Poate fi o problemă serioasă în câmpurile de productie atunci când sunt folosite plante infectate.

Mucegaiul sur sau putregaiul Botrytis: Cauzat de Botrytis cinerea și este o boală obisnuită și serioasă. Au loc la orice etape de dezvoltare a fructului și la păstrare. Simptomele apar ca niste leziuni mici brune lângă caliciu și pe măsură ce infectia se răspândeste, se observă miceliul sur pe tot fructul. Florile pot și ele să fie infectate atunci când miceliul este ajutat de temperaturi joase si de apă. Ciuperca poate să dormiteze în tesutul florii, în sol și în substanţa organică ce se descompune.

Mana comună: Cauzată de câteva specii de Phytophthora. Provoacă frunze mici si plante mici. Atunci când este tăiat tulpina se observă o decolorare cafenie în tesut. Irigarea excesivă sau solul rău drenat înrăutăţesc problema.
Măsuri de prevenire și combatere:
-irigarea prin picurare
-eliminarea plantelor bolnave

Putregaiul alb: Podosphaera aphanis este agentul ce cauzează afectiunea frunzelor, florilor și fructelor ce duc la pierderea de roadă. Simptomele includ miceliu alb cu aspect de praf pe partea de jos a frunzei, îndoirea în sus a marginilor plantei, pete uscate violete pe parte de sus a frunzelor bolnave. Suprafeţele uscate ale frunzelor, temperaturile reci spre calde și umiditatea înaltă favorizează infectarea.

Veștejirea Verticilioza: Cauzată de Verticillium dahliae. De obicei după producerea fructului apare culoarea brună si începe uscarea frunzelor uscate. Frunzele tinere rămân verzi, dar infecţia puternică duce la moartea plantei.

Putregaiul de cărbune: Cauzat de Macrophomina phaseolina. Simptomele apar ca veștejirea și căderea plantei. Atunci când este tăiată tesutul tulpinii este de culoare rosie cafenie. Rădăcinile devin brun închise. Poate fi o problemă la stresul cu apă când temperaturile sunt înalte.

Foto

Cultura de capsuni

Vizualizari: 1089 - Data: 09-11-2016 15:01:00