Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Arbuști fructiferi

Fructe de padure
Arbuștii fructiferi sunt plante cunoscute și apreciate din timpuri străvechi, pentru fructele lor gustoase, zemoase și parfumate. Iniţial au crescut spontan fără intervenţie umană, apoi au fost cultivaţi restrâns doar în grădini regale, aceștia fiind introduși în cultură spre sfărșitul Evului Mediu, odată cu apariţia grădinilor mănăstirești. La început au fost utilizaţi ca plante medicinale, după care au servit ca materie primă pentru prepararea gemurilor, dulceţurilor și a băuturilor.

Culoarea arbuștilor fructiferi a fost folosită din timpuri străvechi pentru nuanţarea desenelor și a ţesăturilor.

Introducerea arbuștilor fructiferi în cultură a determinat ameliorarea soiurilor. Obţinerea de hibrizi și soiuri noi, superiori calitativ, care să asigure necesitatea de aprovizionare a populaţiei este dezideratul timpurilor moderne. Tehnicile de ameliorare a acestora s-au imbunătăţit fiind mult mai eficiente decât cele clasice de selectare și încrucișare dirijată.
Dorinţa noastră de a ne bucura cât mai mult de fructe proaspete pe parcursul unui an a determinat crearea de soiuri cu perioade de vegetaţie diferite (timpurii și târzii) și metode diferite de cultivare.

Principalele specii de arbuști fructiferi de importanţă economică pentru România se împart în: specii de interes major, a căror cerere este semnificativă pentru piaţă, aici incluzând coacăzul negru, zmeurul, afinul și murul; respectiv specii de interes mai mic, având o cerere mai mică, dar care totuși au cunoscut o dezvoltare în ultimii ani. În această categorie intră agrișul, alunul, cătina, smochinul, socul, goji.

Foto

Fructe de padure

Vizualizari: 1569 - Data: 09-11-2016 20:24:29