Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Ce este agricultura ecologică?

Stupină producători ecologici
Termenul de agricultură ecologică a fost atribuit de Uniunea Europeană României, este similar cu ,,agricultură organică" sau ,,agricultură biologică", utilizat în alte state membre. Această denumire este protejată prin legislaţie.

Agricultura ecologică are ca scop două aspecte:
- obţinerea de alimente proaspete, mai curate, în concordanţă cu metabolismul uman;
- metodele de cultură folosite respectă factorii naturali și de mediu, permiţând dezvoltarea și conservarea acestora.

Legislaţia care stă la baza funcţionării agriculturii ecologice este cea naţională și cea comunitară. Aceasta stabilește principii, obiective și norme pentru sectoarele de producţie vegetală, animalieră și acvacultură. Reglementează modurile de procesare, etichetare, comercializare, import, inspecţie și certificare.

În decursul perioadei de producţie se interzic utilizarea:
- organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora);
- fertilizanţilor și pesticidelor de sinteză;
- stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor, antibioticelor etc.

În timpul procesării, pentru obţinerea alimentelor ecologice se interzice folosirea:
- aditivilor alimentari;
-substanţelor complementare;
-substanţelor chimice de sinteză.

Modul de etichetare este stabilit prin norme precise ce au ca scop oferirea încrederii consumatorilor în produsele ecologice, ca produse realizate și certificate în conformitate cu reguli stricte de producţie, procesare, inspecţie și certificare.

Pentru obţinerea și comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele și siglele specifice, exploataţia trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului.
Pentru ca un produs agricol să obţină certificarea de ,,produs ecologic" sectorul de producţie trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani.

Producătorii trebuie să respecte cu stricteţe legislaţia comunitară și naţională pe durata întregului lanţ de obţinere a produsului ecologic. Activitatea lor se supune unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie și certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 3372 - Data: 15-10-2017 19:55:04