Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Agricultura ecologică - principii de creștere a animalelor

Agricultura ecologică - principii creșterea animalelor
Abordarea holistică a agriculturii ecologice impune o producţie animalieră în strânsă legătură cu terenul, unde gunoiul de grajd produs se folosește ca îngrășământ în producţia vegetală. Având în vedere faptul că sectorul creșterii animalelor implică întotdeauna gestionarea terenului agricol, este necesar să se prevadă interzicerea producţiei animaliere în lipsa terenului. În producţia animalieră ecologică, alegerea raselor trebuie să ţină cont de capacitatea acestora de a se adapta la condiţiile locale, de vitalitatea lor și de rezistenţa la boli; este necesară încurajarea unei mari diversităţi biologice.

În anumite condiţii, operatorii pot întâmpina dificultăţi în a obţine animale de reproducere ecologice datorită unui capital genetic redus, ceea ce poate împiedica dezvoltarea sectorului. În consecinţă, trebuie prevăzută posibilitatea de a introduce un număr limitat de animale neecologice într-o exploataţie agricolă în vederea reproducerii.

Activitatea de creștere ecologică a animalelor trebuie să garanteze satisfacerea nevoilor comportamentale specifice ale animalelor. În această privinţă, adăposturile tuturor speciilor trebuie să satisfacă nevoile animalelor în ceea ce privește aerisirea, lumina, spaţiul și confortul și trebuie să ofere spaţiu corespunzător suficient, pentru a permite libertatea de mișcare necesară fiecărui animal și pentru a dezvolta comportamentul social natural al animalului. Trebuie stabilite condiţii specifice de adăpostire și practici de creștere în ceea ce privește anumite animale, printre care albinele. Aceste condiţii specifice de adăpostire trebuie să ofere un nivel ridicat de bunăstare pentru animale, ceea ce constituie o prioritate în producţia animalieră ecologică, și pot, în consecinţă, să depășească standardele comunitare privind bunăstarea animalelor care se aplică agriculturii în general. Practicile de creștere ecologice trebuie să prevină creșterea prea rapidă a păsărilor de curte. În consecinţă, este necesar să se stabilească dispoziţii specifice în vederea evitării metodelor de creștere intensivă. În principal, în cazul păsărilor de curte, acestea trebuie crescute până ating o vârstă minimă sau trebuie să provină din rase cu creștere lentă, în așa fel încât în oricare dintre cele două cazuri să nu existe niciun stimulent pentru folosirea metodelor de creștere intensivă.

În majoritatea cazurilor, efectivul de animale trebuie să aibă acces permanent la suprafeţe de pășunat în aer liber, în cazul în care condiţiile climatice permit acest lucru, iar aceste suprafeţe în aer liber trebuie în principiu să fie organizate în cadrul unui sistem de rotaţie corespunzător.
În scopul evitării poluării resurselor naturale, cum ar fi solul sau apa prin elemente nutritive, este necesară stabilirea unei limite superioare pentru utilizarea îngrășămintelor naturale pe hectar și pentru numărul de animale din efectiv pe hectar. Această limită trebuie legată de conţinutul de azot din îngrășământ.

Trebuie interzise mutilările, care conduc la stres, daune, boli sau suferinţa animalelor. Cu toate acestea, anumite operaţiuni esenţiale pentru anumite tipuri de producţie din motive legate de securitatea animalelor și a oamenilor pot fi permise în condiţii restrictive.

Efectivul de animale trebuie hrănit cu iarbă, nutreţ și produse obţinute în conformitate cu regulile de agricultură ecologică, de preferinţă cele care provin de la exploataţia proprie, luând în considerare nevoile fiziologice ale acestora. De asemenea, pentru a îndeplini cerinţele nutriţionale de bază ale efectivului, ar putea fi necesar ca anumite minerale, oligoelemente și vitamine să fie folosite în condiţii bine definite.
Având în vedere faptul că este de așteptat să persiste diferenţele regionale în ceea ce privește posibilităţile rumegătoarele ecologice de a obţine vitaminele necesare A, D și E, esenţiale în raţiile lor nutritive, este oportun să se permită utilizarea acestor vitamine pentru rumegătoare.

Gestionarea sănătăţii animalelor trebuie să se bazeze în principal pe prevenirea bolilor. De asemenea, este necesar să se aplice măsuri specifice de curăţare și dezinfectare.
Utilizarea preventivă a medicamentelor alopatice chimice de sinteză nu este permisă în agricultura ecologică. Cu toate acestea, în caz de boală sau accidentare a unui animal, care necesită tratament imediat, utilizarea medicamentelor alopatice chimice de sinteză trebuie limitată la strictul necesar. Mai mult, pentru a garanta integritatea producţiei ecologice pentru consumatori, este necesar să fie posibilă adoptarea de măsuri restrictive cum ar fi dublarea perioadei de retragere de pe piaţă după utilizarea acestor medicamente.
Este necesar să se stabilească reguli specifice pentru profilaxia și pentru tratamentele veterinare în apicultură.

Foto

Creșterea ecologică a animalelor

Vizualizari: 3221 - Data: 15-10-2017 20:06:14