Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Produse certificate ecologic în România


Controlul și certificarea produselor ecologice se realizează de organisme de inspecţie și certificare aprobate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza unor criterii de independenţă, imparţialitate și competenţă. Aprobarea de către M.A.D.R a organismelor de inspecţie și certificare este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea acestora realizată de către un organism abilitat în acest scop.

Pe baza verificărilor efectuate de către aceste organisme, se oferă certificatul de produs ecologic și ulterior producătorii vor putea eticheta produsul cu "ecologic" .
Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele și codul organismului de inspecţie și certificare care a efectuat inspecţia și a eliberat certificatul de produs ecologic.
Sigla naţională ,,ae", specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.

Aplicarea logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010 . Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele importate. Folosirea logoului comunitar UE trebui să fie însoţită de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole. Această indicaţie poate fi de forma 'UE', 'non-UE' sau/și numele statului membru UE sau din afara UE, unde au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Logoul comunitar oferă recunoașterea produselor certificate ecologic în întreaga Uniune Europeană.

Sigla ,,ae", proprietate a M.A.D.R , garantează ca produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică și este certificat de un organism de inspecţie și certificare aprobat.

Regulile de utilizare a siglei ,,ae" sunt cuprinse în Anexa nr.1 la Ordinul comun pentru modificarea și completarea Anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 317/2006 și al președintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr.190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Dreptul de utilizare a siglei ,,ae" pe produsele, etichetele și ambalajele produselor ecologice îl au producătorii, procesatorii și importatorii înregistraţi la M.A.D.R. În vederea obţinerii dreptului de utilizare a siglei „ae’’ de certificare și a siglei „ae" de comunicare, solicitanţii vor completa o cerere în acest sens.

Foto

Sigla naţională ,,ae", specifică produselor ecologice

Vizualizari: 3828 - Data: 17-10-2017 21:58:54